pondelok, januára 22, 2007

Index ekonomickej slobody 2007

Heritage Foundation spolu s denníkom Wall Street Journal publikoval Index ekonomickej slobody pre rok 2007 (nemýliť si s podobným indexom, ktorý pripravuje Fraser Institute a na ktorom sa podieľa aj Nadácia F.A. Hayeka).

Na čele a chvoste rebríčka nič nové – Hong Kong, Singapúr, Austrália najslobodnejšie, Líbya, Kuba a Severná Kórea najmenej slobodné krajiny. Od predchádzajúcich ročníkov sa tento líši zmenami v metodológii (stupnicová škála 0 – 100%, zavedenie nového kritéria slobody pracovného trhu a ďalšie zmeny, umožňujúce detailnejšie zachytenie niektorých skutočností). Pribudol tiež prehľad za jednotlivé regióny. Ako priznávajú autori (medzi nimi aj Johny Munkhammar s kapitolou slobody trhu práce), „akademická metodológia a starostlivo merané tabuľky nemôžu naozaj vystihnúť ekonomickú slobodu. Skutočný svet, napríklad prechádzka centrom Hong Kongu, je oveľa viac veľavravnejší.“

12 z prvých 20 najslobodnejších ekonomík sa nachádza v Európe, lídrom je Veľká Británia, Írsko, Luxembursko a Švajčiarsko. Slovensko obsadilo celkovo 40. priečku a naša ekonomika je z dvoch tretín slobodná. V porovnaní s predchádzajúcim ročníkom nastal pokles o 0,8%, čo možno považovať za dôsledok zmeny metodológie.

Na Slovensku existuje podľa autorov vysoký stupeň slobody investovania, obchodovania, finančnej slobody a slobody podnikania. Už horšie sme na tom s oslobodením od vlády (výdavky vlády na úrovni 39% HDP sú nadpriemerné; alarmujúce sú príjmy štátu pochádzajúce zo štátom riadených spoločností a majetku v štátnom vlastníctve na úrovni 9% – z európskych krajín majú väčší podiel len Bosna a Hercegovina, Cyprus a Nórsko + ďalších 46 najmä menej slobodných krajín vo svete), vlastníckymi právami a úrovňou korupcie. Súdnictvo je nezávislé od politických vplyvov, ale uzavretie prípadov trvá roky ako pre občanov, tak aj pre zahraničných investorov. Úroveň korupcie v súdnictve a štátnej správe je výrazná vzhľadom na moderné európske štandardy.

Hoci Slovensko patrí ku slobodnejším stredoeurópskym krajinám (lepšie na tom je len ČR), stále to nie je dôvod na oslavu. A v najbližších rokoch ho zrejme mať ani nebudeme.