pondelok, novembra 13, 2006

Žobranie pre miliardárov

Právomoc štátu násilne odobrať súkromný majetok jednej osoby a darovať ho inej súkromnej osobe pod rúškom “verejného záujmu” sa začína rozmáhať aj na Slovensku (viď KIA). Bohaté skúsenosti s touto zlodejskou záľubou municipalít majú v USA, kde navyše Najvyšší súd (v prípade Kelo vs. New London) potvrdil legálnosť takéhoto postupu. To aktivizovalo obyvateľov a niektorých politikov na štátnej úrovni, aby prijali zákony zabraňujúce neoprávnenému vyvlastňovaniu. A tak namiesto úplného zrušenia vyvlastňovania sa prijímajú ďalšie normy, akože naprávajúce tie pôvodné.


Na základe inšpirovania sa týmito udalosťami, ako aj osobnou skúsenosťou, vzniká v súčasnosti dokumentárny film “Begging For Billionaires”. Tvorcovia v dokumente zachytávajú osudy dvoch malých rodinných firiem v americkom Kansas City (údajne patriaceho do Top 10 najkorupčnejších miest v USA), ktoré boli štátom vyvlastnené v prospech veľkých spoločností.

Do kín (v USA) má film prísť nie skôr ako v polovici budúceho roka, plánovaná je aj účasť na festivaloch. Európski politici sa dokumentu obávať nemusia.