štvrtok, novembra 29, 2007

„Ľudia žiadajú“ sa nerovná „ľudia zaplatia zo svojho“

„Obyvatelia si kúpalisko žiadajú, bolo tu aj v minulosti,“ obhajuje viceprimátor Šale zámer mesta postaviť nové kúpalisko. Pre tento účel chce vymeniť pozemky s podnikom Duslo a zvyšok doplatiť vo forme financovania športových aktivít. Výstavbu kúpaliska a revitalizovanie väčšieho športového areálu chce samospráva financovať cez naše peniaze uzurpované Európskou úniou (čítaj štrukturálne fondy) alebo súkromného spoluinvestora. „Náš mestský pozemok je asi pätina pozemku Dusla Šaľa, ušetrené financie investujeme do športu. Bolo by to asi desať miliónov,“ povedal viceprimátor.

O akých ušetrených peniazoch sa hovorí, keď mesto musí doplatiť desať miliónov?! Argument o žiadanosti nejakého statku (najlepšie čo najväčšieho, aby sa uspokojili viaceré záujmy) používajú politici veľmi radi. Dnes ľudia vraj žiadajú kúpalisko, zajtra budú klzisko, potom novú športovú halu, neskôr druhú športovú halu, atď a stále dookola.

Ak si to ľudia naozaj žiadajú (teda sú ochotní zaplatiť za návštevu kúpaliska), prečo to už dávno nevyužil nejaký podnikateľ? Odpoveď sa môže skrývať v neochote samosprávy poskytnúť vhodný priestor alebo v nízkom záujme ľudí. Krytá plaváreň v meste už existuje a pred pár rokmi súkromný podnikateľ premenil opustenú a znečistenú pláž Váhu na areál vodných športov. Mimochodom, vstupné sa tam neplati(lo) a zisk tvoria len poskytované služby.