pondelok, novembra 26, 2007

Deň nekonzumovania

Nastávajú najväčšie sviatky v roku. Teda hlavne pre obchodníkov, ktorí plnia svoje sklady na prasknutie v očakávaní opäť rekordných tržieb. Zatiaľ čo na Slovensku ukážu spotrebitelia svoj stále väčší apetít míňať, úplne iné starosti majú ľudia za veľkou mlákou. Potvrdil to aj nedávny Deň vďakyvzdania, tradične jeden z najrušnejších nakupovacích dní v USA.
Pôvodné očakávania obchodníkov sa totiž nenaplnili a na skladoch im ostalo kopec nepredaného tovaru. Ľudia totiž horko-ťažko splácajú hypotéky (tí šťastnejší), okrem toho majú veľké dlhy na kreditkách a iných úveroch. Ďakovať za to môžu najmä „jednookému jastrabovi“ Greenspanovi a „pilotovi vrtuľníka Bernankemu“.

Ale viete o tom, že okrem neoficiálneho Dňa nakupovania existuje aj opak, teda Deň nenakupovania? Prvý piatok po Vďakyvzdaní ho organizuje antikapitalistická skupinka Adbusters, hlásiaca sa k heslu „konzumácia je zlá vec“. Z nej si vystrelili členovia Bureaucrash, ktorí natočili video „Consume Nothing Day“ parodujúce tento sviatok socialistov. A doviedli ho do absurdného, no logického konca.