pondelok, novembra 05, 2007

O protiústavnosti zdaňovania psov

Daň za psa je populárna vo väčšine slovenských miest. Výnimkou je napríklad Trenčín, kde zdieranie majiteľov psov zrušili pred rokom (či dvomi?). Týmto činom sa zatiaľ neinšpirovali petržalskí poslanci a nedávno odhlasovali len zmenu spôsobu vyberania psieho výpalného. Nebude rozhodovať rasa, ale výška štvornohého tvora. Ak nebude vyšší ako 43 centimetrov, majiteľ zaplatí tisícku. Inak dvojnásobok.

Tak neviem, na základe čoho kompetentní zvolili jeden a potom druhý spôsob kategorizácie (nie som kynológ, ale čisto laicky sa domnievam, že vysoký chrt nemusí vyprodukovať také množstvo exkrementov ako viac široký ako dlhý buldog alebo jazvečík), ale každopádne môže ísť o protiústavnú „psiu diskrimináciu“. To fakt nie je sranda. Niečo podobné zvažovali v Bardejove, no podľa tohto zdroja existuje nález Ústavného súdu SR, podľa ktorého sa psy nemôžu posudzovať podľa výšky alebo rasy.

Budú majitelia psov platiť podľa objemu vyprodukovaných exkrementov? Budú majitelia psov niekedy platiť priamo za používanie súkromného parku určeného pre výbeh miláčikov? Majú zvieratá svoje práva? Rozhodne niekedy Ústavný súd SR o protiústavnosti akéhokoľvek zdaňovania?