pondelok, októbra 29, 2007

Stefan Molyneux odkrýva beštiu

Všetci priaznivci Stefana Molyneuxa majú nezanedbateľný dôvod na radosť. Jeho pojednania o univerzálne platnom správaní dostali ucelenú podobu a nedávno vyšli v knihe „Universally Preferable Behaviour: A Rational Proof of Secular Ethics“. Ak nechcete platiť DPH (od nového roka 10%), PDF-ko je za 11 eur dostupné tiež. Smiešna cena za toto prenikavé dielo. Tak hor sa do odkrývania amorálnosti štátnej beštie...


Pre navnadenie úryvky z úvodu knihy:

V mnohých rozprávkach žije hrozná beštia so strašnou silou, drak alebo bazilišok, ktorý tyranizuje okolitú krajinu. Miestni obyvatelia majú z tejto príšery strach, obetujú svoje zvieratá, peniaze a krv v nádeji, že uspokoja jej vražedné inštinkty. Väčšina ľudí sa ukrýva pod ochranu tejto beštie nazývajúc svoj strach „rozvážnosťou“, ale len niekoľko šialene odvážnych sa rozhodne bojovať. Rok čo rok, dekádu za dekádou sa nádejní víťazi snažia merať silu, statočnosť a šikovnosť s týmto strašným tyranom. Snažia a prehrávajú.
Beštia je vždy nesmrteľná a tak sa obyvatelia nemôžu nádejať, že príde čas, kedy sa zbavia svojho despotu. Beštia nie je nikdy racionálna, netúži obchodovať a žiadne vyjednávania s ňou nie sú možné.

Táto beštia predstavuje presvedčenie, že nie je možné definovať objektívny, racionálny, sekulárny a vedecký etický systém. Beštia je mylnou predstavou, že morálnosť musí byť naveky ponorená do iracionálnych bažín bohov a vlád, vynucovaná len z pragmatických dôvodov, ale postrádajúca logickú oprávnenosť a jasné vymedzenie.

Pretože stále nevieme vymedziť racionálny systém univerzálnej morálky, sme nútení zaťažovať naše deti hororovými náboženskými príbehmi alebo darovať zbrane, väznice a armády malému monopolu bezduchých dozorcov, ktorí sa sami nazývajú „štátom“. „Pravda“ je predkladaná ako manipulácia, „čestnosť“ ako ovládanie, „oddanosť“ ako otroctvo a to, čo sa nazýva „moránosťou“ sa ukazuje ako absurdná bábková hra, ktorá má zotročiť slabých a vystrašených ľudí. Táto beštia relativistickej etiky sa týči nad nami, okráda nás, ospravedlňuje zdaňovanie, väznenie, cenzúru a vojny. Zotročuje mladých v štátnych školách a kostolných laviciach, chytá do pasce chudobných v príjemných gulagoch sociálnej pomoci. Zotročuje dokonca ešte nenarodených v bezodných studniach štátneho dlhu.

Pravdou je, že mravnosť potrebujeme. Klamstvo spočíva v tom, že bohovia alebo vlády ju môžu racionálne stanoviť alebo oprávnene vynucovať.