piatok, októbra 26, 2007

Súkromní hasiči v akcii

Ak by nebolo štátu, kto by nám prišiel ochrániť majetok pred požiarom? To je jeden z nespočetných pseudoargumentov etatistov, ktorí si nevedia predstaviť život bez dozorujúcej a kradmej ruky leviatana.

O tom, že súkromne poskytované služby sú efektívnejšie ako keď ich zabezpečuje štátny aparát, na týchto stránkach hádam diskutovať nemusíme. Presvedčiť sa o tom môžu v súčasnosti aj obyvatelia americkej Kalifornie, kde už pravidelne o takomto čase vyčíňa ohnivé inferno. Neustále sa opakujúci scenár lesných požiarov privádza niektorých presadzovateľov liberálnych riešení (napr. Randala O´Toola v knihe The Best Laid Plans - How Government Planning Harms Your Quality of Life, Your Pocketbook, and Your Future) k (možno nie až tak) fantastickým záverom, že ohníčky zakladajú lesníci zo štátnej lesosprávy, aby sa im opäť ušlo o niečo viac z rozpočtu. Protipožiarne opatrenia teraz tvoria zhruba dve tretiny ich výdavkov.




Ale konšpirácie bokom. Najväčšia poisťovacia spoločnosť na svete American International Group (AIG) už druhý rok poskytuje bonitným klientom v niektorých častiach Kalifornie a Colorada hasičskú službu. Od začiatku doteraz sa počet oblastí zdesaťnásobil. Pred každou „sezónou“ majú majitelia možnosť nastriekať si domy odpudzovačom ohňa. Počas lesného požiaru štartujú požiarnicke autá automaticky vo chvíli, keď je oheň tri míle od domu. Samozrejme, nejde o lacný špás. Vyjde ich to v priemere na 19-tisíc dolárov ročne. Okrem toho si môžu poistiť aj jachty, či umelecké zbierky.

A tak sa stávajú prípady, že na tej istej ulici poisťovací hasiči úspešne zachránia jeden dom, zatiaľ čo z vedľajšieho sa stáva kôpka popola pred očami majiteľa. Námietka pochybovačov by mohla znieť, že menej majetní ľudia si nebudú môcť dovoliť zaplatiť takúto poistku. To je pravda. No riešení je viac ako v prípade, že tieto služby zabezpečuje štátny monopol. Napríklad veľké spoločnosti (poisťovne) budú v takýchto prípadoch hasiť aj okolité domy, vzniknú dobrovoľné hasičské združenia, bude viac firiem špecializujúcich sa na rôznych klientov, atď...

Dobrovoľní hasiči existujú asi odvtedy ako človek objavil oheň, hasiči z poisťovní existovali už v polovici 19. storočia napríklad vo Veľkej Británii, USA a inde. Netreba dvakrát hádať, prečo sa ich počty postupne zmenšovali...