utorok, októbra 16, 2007

A Nobelovu cenu za propagandu získava...



Udeľovaniu Nobelových cien, obzvlášť v kategóriach ako je mier, prikladám asi rovnakú pozornosť ako výsledkom našich futbalových reprezentantov. Toľko na úvod.

Tohtoročné udeľovanie Nobelovej ceny za zásluhy o svetový mier sa obišlo bez prekvapenia. Teda ak zaň nerátame ocenenie aj veľmi konkrétneho jednotlivca pod názvom IPCC, ktorý produkuje správy o globálnom otepľovaní ako na bežiacom páse a neustále znižuje mieru pravdepodobnosti, že príčinou sú ľudské aktivity.

Nemožno povedať, že by nórski členovia poroty ocenením Ala Gorea dehonestovali majestát Alfreda Nobela. Ten sa musel v hrobe obracať minimálne aj pri titulovaní teroristu Arafata. Asi rovnako prispíeva k mieru americký socenvironmentalista, pasujúci sa do úlohy spasiteľa ľudstva. Jeho výzvy všetkým vládam sveta, aby donútili ľudí vyhadzovať svoje peniaze von oknom v naivne mylnej snahe znížiť teplotu planéty o desatiny stupňa, vyvolávajú skôr opak mieru. Čo tak zaviesť ďalšiu kategóriu – cena za najpresvedčivejšiu propagandu?