pondelok, júla 07, 2008

Druhý diel anarchistickej trilógie


Anarchia? Násilné pouličné bitky (dlažobné kocky), bezprávie, silní a zlí dominujú nad rozumnými a nie tak širokolakťovými. Šialená politická agenda bez pravidiel, plánov, budúcnosti. Nihilistický filozofický prúd - príťažlivý a diabolský zároveň. To je len zopár obrazov, ktoré sa niektorým zjavia pri započutí slova anarchia.

Ako vraví Stefan Molyneux, trvá to len chvíľku uvažovania, aby sme prišli na to, že drvivú väčšinu našich životov žijeme v kompletnej a totálnej anarchii. A túto anarchiu nazývame „morálnym dobrom“.

Koncom apríla tohto roka vydal Stefan prvú časť anarchistickej trilógie pod názvom „Everyday Anarchy“, pred pár dňami pribudla druhá: „Practical Anarchy“ a ako skoncovať s diablom ukáže v “Achieving Anarchy”.

Ak ste v jednej z predchádzajúcich kníh „Universally Preferable Behaviour: A Rational Proof of Secular Ethics“ (recenzia na týchto stránkach zakrátko. Ten kanadský komik ich produkuje rýchlejšie ako štát regulatívy, čo sa ale neodráža na kvalite) objavili beštiu ukrývajúcu sa v útrobách myslenia ľudí a chcete vedieť ako s ňou zatočiť, trilógia je k tomu ako stvorená.

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

vďaka za knihy, dlhsie som nebol na stranke a az teraz som si vsimol ze su free, takze hor sa do citania
zaujima ma hlavne to upb
a ocenujem ze si tu pridal komentare

Martin Rojko povedal(a)...

Ved to. Aj ja som si to vsimol az teraz. No aj tak som rad prispel par dolarovymi supmi na UPB. Uz len mat cas na tie dalsie skvosty. UPB by som nazval zakladnym odrazom k tym nasledujucim. Aj ked stale sa toci okolo toho isteho (cloveka donucujuceho, pripadne vrazdiaceho v mene akehokolvek zoskupenia treba posudzovat ako kohokolvek ineho - civila),je to nevyhnutny predpoklad pre pochopenie dalsich suvislosti (nie az tak zjavnym pre vahajucich "anarchistov" :-)))