štvrtok, júla 24, 2008

Regulácia cien? Áno, trhom


Ceny potravín vo väčšine veľkých potravinových reťazcov v Estónsku v posledných mesiacoch klesli niekde až o 10 %. Môže za to vláda, ktorá chce obchodníkov posielať za ich zvyšovanie do väzenia? Nie že by tamojši politici nemali takéto chúťky, no myslím, že sa to skončilo maximálne pri sporadických kontrolách obchodov.

O reguláciu sa postarali samotní zákazníci, ktorí na prudký rast (a nielen cien potravín, oficiálna miera inflácie tu dosahovala dvojciferný rast) spred roka zareagovali menším nakupovaním, výberom lacnejšieho tovaru. Obchodníci museli znížiť svoje marže, aby ľudí pritiahli naspäť.

U nás vláda ide rozdávať smiešne nálepky o nezneužívaní prechodu na euro. Dobrý obchodník, zlý obchodník, dobrý, zlý... Aj Židia sa značkovali žltými hviezdami.

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

Regulácia v súčasnosti byť musí. Slovenský podnikateľ urobí všetko na svete, len nezníži ceny. To je pod jeho úroveň. Radšej nepredá ani jeden starý rohlík, než by ho dal lacnejšie. Aj veci po záruke dá len so symbolickou 10% zľavou.
Regulácia byť musí. Začal by som tak, že by som ceny v krajinách, ktoré chceme dohnať dal do pomeru k ich priemerný platom a podľa toho stanovil cenový strop u nás. Okamžite by klesli ceny minimálne o 2/3. Nie je predsa mysliteľné, aby v Rakúsku, Nemecku a pod. bolo lacnejšie ako u nás, keď majú 5x vyššie príjmy. A reči o vyšších cenách služieb, nájomného a energií sú kecy. Nie je to tak.