pondelok, novembra 14, 2005

Eurovodičákom ku krajším zajtrajškom

Do roku 2008 budú všetci štátni úradníci na Slovensku držiteľmi vodičského preukazu.

Mohlo by sa zdať, že štát chce, v rámci „stratégie efektívnejšieho poskytovania služieb občanom“ (upozornenie: názov je vymyslený), týmto spôsobom zaviesť väčšiu flexibilitu do svojho fungovania a prostredníctvom súkromnej autoškoly, samozrejme vybranej po transparentnom tendri, zaobstarať pre úradníkov vodičské oprávnenie.

Skutočnosť je taká, že vodičské preukazy to budú, ale len pre obsluhovanie počitačov. V rámci projektu ECDL, tzv. Európskeho vodičského preukazu na počítače, absolvujú naši byrokrati náročný vzdelávací kurz zavŕšený udelením hodnotného certifikátu. Hádam ani nie je potrebné spomenúť, že tento špás financujeme všetci z jedného sociálneho eurofondu.

Účelnosť, zmysluplnosť a opodstatnenie tohto kurzu najlepšie vystihujú slová jednej štátnej úradníčky: "My toho úradníka nepotrebujeme len preto, aby bol schopný odpovedať na nejaký mail, čo väčšina už je, alebo, aby si otvoril internet, s tým už väčšina nemá problémy, ale potrebujeme toho štátneho úradníka, aby tvoril, aby pripravoval materiály, aby sa nebál tých technológií. Lebo v tom vidíme najväčší problém.“

Je určite chvályhodné, že aj úradníci cítia potrebu neustáleho vzdelávania sa. Len neviem, či by nebolo lepšie, ak by ostali len pri základnych znalostiach internetu. Využívanie pracovného času na surfovanie po obľúbených stránkach je menej škodlivé pre náš život, ako sú dôsledky prípravy stoviek strán byrokratickych plánov, regulácií, predpisov a zákonov vo Worde.