utorok, októbra 10, 2006

Príliš drahé seknutie sa

Budúca najväčšia hydroelektráreň sveta Tri rokliny, nachádzajúca sa na strednom toku čínskej rieky Jang-c-Tiang, si vyžiada oproti pôvodným predpokladom vysťahovanie ďalších 270 000 ľudí. Čínske úrady sa teda pri svojich pôvodných výpočtoch riadne sekli, no ale pri porovnaní s celkovým počtom jeden a pol milióna násilne vysťahovaných obyvateľov (vraj do nových a moderných domov) to nie je zrejme až taká významná “čiastka”.

Megalomanská priehrada je pýchou čínskeho režimu a má byť dôkazom postavenia ekonomickej superveľmoci. Vláda používa rovnaké argumenty ako vlády iných krajín sveta pri podobných dielach – zlepšenie životného prostredia, vytvorenie tisícok nových pracovných miest v chudobnom regióne, uľahčenie zavlažovania, koniec katastrofálnym záplavám.

Nové pracovné príležitosti chudobní farmári určite privítajú. A najmä tí z nich, ktorí nepatria medzi obyvateľov 150 miest a tisícok dedín, zrovnaných so zemou a zaplavených.
1,5 milióna vysídlených ľudí si bude asi sotva pochvaľovať “výborné” bývanie v náhradných domoch, ďaleko od zničených majetkov, na ktorých hospodárilo niekoľko generácií ich predkov. Pár tisícok zamestnaných obyvateľov a niekoľko sto firiem profitujúcich z monštróznej štátnej zákazky, spolu s propagandou o “zabezpečovaní energetickej sebestačnosti krajiny” stoja komunistickým politikom aj za túto obeť.

Ako ukazuje príklad amerického New Orleans, následky štátom zabezpečovanej kontroly a údržby prostriedkov, ktoré majú pomáhať a chrániť životy ľudí v rizikových oblastiach, bývajú často katastrofálne. V prípade Troch roklín to môžu byť milióny obetí. Možno tiež na zápis do Guinessovej knihy rekordov.