piatok, júla 01, 2005

Drop the Aid

V predvečer globálnej koncertnej akcie pod názvom Live 8, ktorej cieľom má byť upozornenie svetových politikov na „riešenie chudoby v krajinách tretieho sveta“ prostredníctvom zvýšenia výdavkov na rozvojovú pomoc, nie je na škodu si zopakovať, v čom spočíva zvrátenosť tejto politiky:

It is clear from all this that government bureaucrats can make the number and percentage of „the poor“, and hence the dimensions of the problem of poverty, almost whatever they wish, simply by shifting the definition.(H. Hazlitt, „The Conquest of Poverty“ The Foundation for Economic Education, Inc, New York, 1994. str. 36)

Relativní definice chudoby, vymezující ji jako problém např. Nejchudší třetiny, pětiny či desetiny obyvatelstva nedovoluje problém chudoby nijak řešit, neboť pokud chudoba znamená míti se hůře než někdo jiný, jsme chudými všichni až na jednoho.

Vědomí potřeby pomoci podkopává individuální motivace člověka pomoci si sobě sama, způsobuje závislost a v chudobě tak spíše udržuje.

Většina lidí by byla velmi překvapena, kdyby zjistila, že většina toho, co si myslí o určitých věcech, nejsou prověřená a uznávaná fakta, ale mýty, které vznikly z politických důvodů, a poté se rozšířily a díky lidem dobré vůle se z nich staly obecně rozšířené názory.“ (F.A. Hayek, (ed), Capitalism and the Historians, University of Chicago Press, 1954, str. 45, citováno v ibid. Str. 36)

Mnohaleté investice vlád Západu do ekonomik rozvojových zemí se ukázaly jako velmi špatné a neefektivní. Jejich odepsání má však smysl pouze v případě, že žádná další pomoc nebude poskytnuta. Bohužel, multilaterální organizace, jež svou činností ke vzniku dluhů nemalým dílem přispěly, jejich tvorbě mlčky přihlížely a jejich výši neustálým zvyšováním půjček zmnohonásobily, už vládám rozvojových zemí další zdroje, byť podmínečně svázané s protržními reformami, ochotně přislíbily. Není důvod věřit, že tentokrát bude „Západ“ investovat lépe.

Jak vtipně navrhl Laurenc M. Vance, pokud lidé morální povinnost opravdu cítí, v době internetu není nic jednoduššího, než založit internetovou stránku vládám všech rozvojových zemí s číslem účtu, na kterých by bylo možné poslat finanční příspěvek jakékoliv vládě si člověk zamane.


Zdroj: Lucie Tošnarová „O bohatství a chudobe – kritická analýza politiky rozvojové pomoci“


Odkaz pre Bona: Čo tak namiesto podávania si rúk s politikmi naspievať song „Drop the Aid“?