utorok, decembra 30, 2008

Vianočná debata o prerozdeľovaní

Zostručnený úryvok z jednej predvianočnej debaty s kamarátom (P., však sa nenahneváš?):


On: V najbližších voľbách budem voliť tú novú stranu SaS. Myslia to dobre, chcú znížiť odvody, sú to nové neskazené tváre...

Ja: Ak by som bol presvedčený o tom, že tým niečo zmením, tiež by som ich asi volil.

On: A prečo nie?

Ja: Dobre, možno by znížili dane, odvody, zrušili pár zbytočných úradov. Ale stále budú ľuďom kradnúť a prerozdeľovať.

On: Ale ty si hrozný idealista, ktorý nežije v realite!

Ja: Som idealista a žijem v realite. Rozdiel vidím len v tom, že oni mi chcú ukradnúť 50 korún, iní 100. Ale stále je to krádež.

On: No nejaké prerozdeľovanie tu proste musí byť. Inak by to nefungovalo. Kto by sa postaral o chorých, sociálne slabších?

Ja: Súkromné poisťovne, charita, najbližší ľudia – rodina, priatelia, známi. Prirodzenú ľudskú solidaritu tu teraz potláča štát, ktorý peniaze ukradne, prerozdelí tak, že zaplatí úradníkov, záujmové skupiny a ten zvyšok sa možno dostane k človeku v núdzi.

On: Ale bez prerozdeľovania úradníkmi to nepôjde. Ide o to, aby to bolo čo najefektívnejšie. A to chce práve Sulík zaviesť tým odvodovým bonusom.

Ja: Funguje to aj priamo. Je dokázané, že ak sa do toho príliš nestará štát, charita sa rozvíja. Tak to fungovalo napríklad v USA.

On: To sa mi nejako nezdá.

Ja: Iný príklad. Pred pár rokmi som bol nezamestnaný a pár mesiacov som žil doma, kde ma živili rodičia. Dovtedy som býval v podnájme v Bratislave aj s partiou kamarátov. Ale keďže som sa chcel vrátiť späť do Bratislavy, istý čas som si tam stále platil nájomné, na čo som si požičal od rodičov, respektíve kamarátov.

On: To naozaj? Aj tak si myslím, že prerozdeľovať treba.

pondelok, decembra 29, 2008

Inflation is another taxation

"For government is an inherently inflationary institution, and consequently has almost always triggered, encouraged, and directed the inflationary boom. Inflation is a form of taxation, since the government can create new money out of thin air and use it to bid away resources from private individuals, who are barred by heavy penalty from similar “counterfeiting.” Inflation therefore makes a pleasant substitute for taxation for the government officials and their favored groups, and it is a subtle substitute which the general public can easily—and can be encouraged to—overlook.


The government can also pin the blame for the rising prices, which are the inevitable consequence of inflation, upon the general public or some disliked segments of the public, e.g., business, speculators, foreigners. Only the unlikely adoption of sound economic doctrine could lead the public to pin the responsibility where it belongs: on the government itself."


- America´s Great Depression (Murray N. Rothbard)

pondelok, decembra 22, 2008

Príbeh o kríze je stále rovnaký

„Vina za veľkú hospodársku krízu musí byť nakoniec zobratá z pliec slobodnej trhovej ekonomiky a premiestnená tam, kde právom patrí: ku dverám politikov, byrokratov a množstvu „osvietených“ ekonómov. A pri akejkoľvek inej kríze, minulej alebo budúcej, je príbeh rovnaký.“  

- „America’s Great Depression“ (Murray N. Rothbard)


štvrtok, decembra 18, 2008

Koniec jedného otroctva, začiatok iného

18. decembra 1865 schválil americký kongres 13. dodatok Ústavy, ktorým potvrdil, že „otroctvo ani nedobrovoľné slúženie“ nebudú už v krajine existovať. 

V tej dobe sa to javilo mnohým ako veľmi radikálny krok. Viedli sa dokonca debaty o tom, či otrokári nemajú byť odškodnení. Dnes je také niečo oficiálne nepredstaviteľné, hoci obchod s „bielym“ mäsom existuje. Otroctvo by nikdy nebolo zrušené, ak by si jeho odporcovia nestanovili takýto cieľ a pár desiatok rokov predtým hlasno nekričali. Jeho zrušenie prišlo prakticky jedným úderom, nie postupne alebo kompenzačne. 

No so zánikom priamej formy nevoľníctva prišla a zväčšila sa jeho iná forma. Nastúpila lupičská banda nazývajúca sa štát, ktorá si rovnako ako otrokári bez dovolenia a pod hrozbou násilia prisvojuje už nielen časť práce a života poddaných, ale aj ich majetku. 

Nižšie dane, širšia privatizácia „verejných“ služieb, menej rozhadzovačný štátny rozpočet, menšie zasahovanie štátu? Nie. Žiadne dane, úplná privatizácia, žiaden štát ani „jeho výdavky a investície“. To je cesta ku slobode. 



streda, decembra 17, 2008

Bernankeho bombardér

Jeden z nástrojov FED-u na manipulovanie peňažného trhu skončil. Teda ak zákonodarcovia náhodou neodsúhlasia záporné úrokové sadzby. Pri pohľade na peňažnú zásobu v USA, ktorá vzrástla medziročne o 1246 % naozaj možno tvrdiť, že Bernanke nevytiahol helikoptéru, ale poriadny bombardér. Čo to vlastne tie centrálne banky akože sledujú? Že hospodársky rast a stabilné ceny? Hahaha...

A ešte je tu jedna „maličkosť“: bailout v objeme presahujúcom irackú, vietnamskú vojnu, kumulatívny rozpočet NASA, Marshallov plán...

 

 Zdroj tu






utorok, decembra 16, 2008

Madoffova ilúzia nie je najväčším podvodom

Treba ešte nejaký jasnejší príklad toho, že štátna regulácia finančných trhov je úplný nezmysel? Väčšou pyramídovou hrou je hádam už len realitná bublina FED-u. Kontrola štátu vytvára u investorov ilúziu bezpečia a ochrany, naletieť podvodníkovi nemajú problém ani veľké banky. Koľko podobných prípadov sa ešte objaví?

pondelok, decembra 15, 2008

Mike Gogulski bez štátneho občianstva

S uvedením dôvodov vojny vedenej USA, zneužívania ľudských práv, nenásytného štátneho kapitalizmu a pokrytectva dnes obyvateľ Bratislavy, Michael Gogulski, oznámil, že sa vzdal svojho občianstva Spojených štátov a stal sa osobou bez štátnej príslušnosti ako prostriedok „politického rozvodu“. 

36-ročný Gogulski sa vzdal svojho občianstva 8. decembra 2008 na americkom veľvyslanectve v Bratislave, odovzdal svoj pas Spojených štátov amerických a zavŕšil tak dvojtýždňový proces a mesiace osobných príprav. Momentálne očakáva Osvedčenie o strate občianskej príslušnosti Spojených štátov, ktoré bude potvrdzovať jeho stratu amerického občianstva. Keďže Gogulski nemá inú štátnu príslušnosť, je teraz osobou bez štátnej príslušnosti. 

„Bol som znechutený tým, že mám byť spájaný občianstvom s najnebezpečnejšou bandou zločincov na svete, vládou Spojených štátov. Vzdanie sa občianstva je pre mňa prostriedkom dosahujúcim politický rozvod s touto podlou inštitúciou,“ povedal Gogulski. „Americkí politici ospevujú svoj štát, pokiaľ ide o slobodu, ľudské práva, slobodné trhy a právny štát. Preskúmanie histórie krajiny a súčasných krokov odhaľuje len klamstvá a pokrytectvo. Genocída amerických domorodcov, otrokárstvo, jadrový masaker v Hirošime a Nagasaki, podpora brutálnych diktátorov, mučenie nevinných na miestach, ako sú Guantanámo a Abú Ghraib, obrovské krádeže v prospech podnikania vo veľkom v mene „zachraňovania“ hospodárstva, najviac väznených občanov na svete, rast domáceho policajného štátu a brutálne vojny útlaku, ktoré sa dejú v Iraku, Afganistane a Somálsku, vykresľujú skôr odlišný obraz. Amerika je cez svojich vládnych zástupcov skutočne výnimočná – výnimočne zlá,“ uviedol.

Gogulski hovorí, že keď získa Osvedčenie o strate štátnej príslušnosti, požiada slovenské Ministerstvo vnútra o cestovný dokument – podobný pasu – podľa Dohovoru o štatúte osôb bez štátnej príslušnosti z roku 1954, ktorý Slovensko podpísalo v roku 2000. Hovorí, že dovtedy nemá v pláne opustiť Bratislavu a že uznáva, že jeho život bez občianstva bude zložitejší, najmä pokiaľ ide o cestovanie. Ale „ak sa má Schengenský priestor stať mojou klietkou,“ hovorí Gogulski, „myslím si, že je pre mňa dosť veľká. V rámci Európy má človek čo objavovať počas celého života.“

Na svojom osobnom blogu Gogulski uvádza, že pracuje ako prekladateľ a redaktor na živnosť. Zároveň píše o anarchizme a podporuje revolučnú teóriu nazývanú agorizmus, ktorá predpokladá, že poskytovatelia služieb na voľnom trhu budú súťažiť so štátmi a nakoniec ich nahradia, vďaka čomu vznikne slobodná spoločnosť. „Vlády sa chvália pojmami, ako je „rovnosť“ a „právny štát“, ale sami zlyhávajú v uplatňovaní rovnakých noriem, ktoré ostatní musia strpieť,“ objasňuje svoju politickú filozofiu. „Základ sily štátu - zdaňovanie, je krádež. To, že títo zlodeji majú elegantné rovnošaty, pôsobivé tituly a odobrenie zákonom, ani v najmenšom nemení základný vzorec vydierania: zaplať nám, lebo inak ťa zabijeme.“ 

Blog Michaela Gogulskeho nájdete na adrese http://www.nostate.com/



piatok, decembra 12, 2008

Mercedes k bytu

Vo francúzskom meste Mulhouse, kde sa nachádza napríklad továreň PSA, predala realitka vyše 20 nových bytov na predmestí až potom, čo k nim ponúkla „A“-čkový Mercedes, respektíve adekvátnu zľavu. Tá pri trojizbovom byte dosiahla 19 %. Výsledná cena? 118-tisíc €, alebo 3,5 milióna korún.

„Odborníci“ v Bratislave predpokladajú najnovšie pokles starých bytov na úroveň 35-40-tisíc Sk/m2. To je už prakticky dnešná realita (byty v pôvodnom stave) v Petržalke a okrajových častiach. Takže pokles na 35-tisíc/m2 áno. Ale pri novostavbách...

štvrtok, decembra 11, 2008

Fico trafil kliniec takmer po hlavičke

"Dnes vychádza na povrch, že kríza mohla byť riadená, aby došlo k prerozdeleniu bohatstva a ja nemám dôvod tejto teórii neveriť," povedal Fico na zjazde Smeru.

Neviem, o akú triednu teóriu sa premiér opiera (žeby marxizmus?) pri tejto konšpirácii, no čiastočne má pravdu. Prerozdeľovanie bohatstva môžeme vidieť v priamom prenose pri zachraňovaní bánk (či automobiliek) peniazmi daňovníkov. Tým lúpežníkom a prerozdeľovačom je však štát. Alebo ľudia dobrovoľne organizujú charitatívne zbierky za záchranu bánk a automobiliek
?  


streda, decembra 10, 2008

Je Šramko naivka?

Neverte politikom, bankárom a nimi plateným analytikom. Najmä ak sa vyjadrujú o budúcom vývoji ekonomiky. OK, nikto nie je jasnovidec a ani Rakúšania presne nevedia určiť, kedy sa boom zmení na pád. Ale to, že USA a časť západnej Európy smerujú do recesie a stiahnu so sebou celý svet, si už aj vrabce na streche čvirikajú minimálne rok. Len v krajine vezúcej sa na reformách spred vyše piatich (?) rokov si to málokto pripúšťal, z uvedených zástupcov nikto. Za všetky prognostické eskapády nech sú výstrahou vyjadrenia guvernéra NBS:

Január 2008
Možný vplyv na ekonomiku guvernér pripustil v prípade zmeny v ekonomickom cykle a v spomalení globálneho rastu, čo by do určitej miery mohlo vplývať aj na ekonomický rast na Slovensku. 

Október 2008
Neočakávame žiaden vážny priamy dopad z tejto finančnej krízy, o ktorej je treba povedať, že naozaj je veľmi vážna. 

Podľa Šramka však spomalenie konjunktúry nemusí byť nijako dramatické.

je podľa neho možné predpokladať negatívny dopad aj na slovenskú ekonomiku. ...možné očakávať aj spomalenie produkcie a exportu Slovenska, predovšetkým v roku 2009.

November 2008
Podľa Šramka pritom hospodársky rast v krajine v budúcom roku spomalí, avšak naďalej sa bude držať na slušných úrovniach.

December 2008
Dopady krízy na slovenské hospodárstvo začínajú byť už zrejmé aj podľa guvernéra Národnej banky Slovenska Ivana Šramka. "Je to už samozrejmé. Vo štvrtom kvartáli sa už v slovenskej ekonomike prejavia dopady globálnej krízy. Slovenská ekonomika je extrémne otvorená. Myslieť si, že na nás nebude vplývať recesia, ktorá je momentálne v krajinách eurozóny alebo u našich kľúčových ekonomických partnerov, je naivné."
 


pondelok, decembra 08, 2008

TASR dokáže vždy pobaviť

A to aj vtedy, keď sa nič nedeje. Ešte by to chcelo aktualitku napríklad o tom, že minister vnútra sa tento rok na Štedrý deň nezúčastní varenia kapustnice pre ľudí z domova dôchodcov v Horných Lefantoviach. A so začínajúcou sa sezónou skokov na lyžiach netreba zabúdať na správy typu „Slovenský reprezentant Martin Mesík dnes (opäť) nepostúpil z kvalifikácie skokanských pretekov...“ Vlastne, táto už nie, keďže naša skokanská jednotka ukončila kariéru. Skrátka, aj keby sa naozaj nič vo svete nedialo, stále sa dá o čom písať. 

streda, decembra 03, 2008

Friedmanov peňažný omyl

Môžu za cyklickosť ekonomiky fluktuácie v raste (poklese) peňažného obeživa? Áno, aj. Môže tejto fluktuácii a tým aj boomu a pádu zabrániť centrálna banka tlačením konštantného objemu peňazí? Podľa Miltona Friedmana áno. Omyl. 

Friedman sa nazdával, že zachovaním určitej fixnej miery rastu (3-4 %) bude ekonomika rásť bez väčších výkyvov. Rakúska ekonomická škola však tvrdí, že boom (pád) nesúvisí len so samotným zvyšovaním (znižovaním) peňazí v obehu. Je daný rôznymi neproduktívnymi aktivitami, ktoré v čase zvyšovania vzniknú a v období znižovania musia zaniknúť. 

Friedmanom obhajovaná peňažná expanzia (tlačenie umelých papierikov z ničoho), hoci aj v minimálnej miere, bude stále vyvolávať tieto neproduktívne bublinové investície. Navyše, aj prax ukazuje, že akákoľvek centrálna banka na svete nie je schopná takéto pravidlo dodržať (FED sa o to snažil na začiatku 80. rokov) z politicko-mocenských dôvodov.



pondelok, decembra 01, 2008

Deflácia a sloboda

Je deflácia, teda klesajúce ceny a množstvo peňazí v obehu, katastrofou? Môže dokonca doviesť trh do krízy? Práve naopak. Napomáha zotaveniu ekonomiky. 

„Inštitúcie zanikajúce počas deflácie musia zaniknúť, vrátane bánk a iných finančných spoločností. Deflácia vytvára veľký počet lúzerov a mnohí z nich sú dokonale nevinní ľudia, ktorí len nedostatočne predvídali udalosti.“

"Deflácia predstavuje prinajmenšom potenciálne veľkú oslobodzovaciu silu. Nielen že prináša inflačný peňažný systém späť na pevný základ, ale aj celú spoločnosť naspäť k dotyku s reálnym svetom, pretože ničí ekonomickú podstatu sociálnych inžinierov, PR expertov a vymývačov mozgov.“  

Útla knižočka od Guida Hulsmanna „Deflácia a Sloboda“, ale o to viac atakujúca konvenčné ekonomické myslenie. Určená najmä tým, ktorí nemajú čas na čítanie obsiahlejších klasík.