streda, decembra 10, 2008

Je Šramko naivka?

Neverte politikom, bankárom a nimi plateným analytikom. Najmä ak sa vyjadrujú o budúcom vývoji ekonomiky. OK, nikto nie je jasnovidec a ani Rakúšania presne nevedia určiť, kedy sa boom zmení na pád. Ale to, že USA a časť západnej Európy smerujú do recesie a stiahnu so sebou celý svet, si už aj vrabce na streche čvirikajú minimálne rok. Len v krajine vezúcej sa na reformách spred vyše piatich (?) rokov si to málokto pripúšťal, z uvedených zástupcov nikto. Za všetky prognostické eskapády nech sú výstrahou vyjadrenia guvernéra NBS:

Január 2008
Možný vplyv na ekonomiku guvernér pripustil v prípade zmeny v ekonomickom cykle a v spomalení globálneho rastu, čo by do určitej miery mohlo vplývať aj na ekonomický rast na Slovensku. 

Október 2008
Neočakávame žiaden vážny priamy dopad z tejto finančnej krízy, o ktorej je treba povedať, že naozaj je veľmi vážna. 

Podľa Šramka však spomalenie konjunktúry nemusí byť nijako dramatické.

je podľa neho možné predpokladať negatívny dopad aj na slovenskú ekonomiku. ...možné očakávať aj spomalenie produkcie a exportu Slovenska, predovšetkým v roku 2009.

November 2008
Podľa Šramka pritom hospodársky rast v krajine v budúcom roku spomalí, avšak naďalej sa bude držať na slušných úrovniach.

December 2008
Dopady krízy na slovenské hospodárstvo začínajú byť už zrejmé aj podľa guvernéra Národnej banky Slovenska Ivana Šramka. "Je to už samozrejmé. Vo štvrtom kvartáli sa už v slovenskej ekonomike prejavia dopady globálnej krízy. Slovenská ekonomika je extrémne otvorená. Myslieť si, že na nás nebude vplývať recesia, ktorá je momentálne v krajinách eurozóny alebo u našich kľúčových ekonomických partnerov, je naivné."
 


Žiadne komentáre: