piatok, júla 28, 2006

„Zaplaťte za štadióny, ktoré nepotrebujete!“

Nový minister školstva sa v dnešnom rozhovore v SME blysol hneď niekoľkými pozoruhodnými myšlienkovými pochodmi. Dozvedeli sme sa, že „národná hrdosť“ sa bude vštepovať deťom už od materských škôl, „spraví sa poriadok so súkromnými školami“, športovanie bude konečne uzákonené a navyše ho bude zastrešovať „Mr. šťastný svetrík“.
Už len tieto vymenované skvosty by stačili k tomu, aby sa človek mohol nazdávať, že žije v inej dobe alebo na inom mieste. Z omylu nás vyvádza až ambícia „navrhnúť model výstavby jedného futbalového a dvoch hokejových štadiónov.“ Snaha bývalej vládnej garnitúry postaviť „národný“ futbalový štadión je tak popri tomuto návrhu len veľmi skromným pokusom o tunelík.
Za najväčšiu perlu možno považovať nasledovné: „Zásada je taká, že štadión musí byť štátny alebo verejný, ale keďže štát nemá financie, postavil by ho súkromný investor. Ten by ho aj 30 rokov prevádzkoval. Štát by investorovi počas tohto obdobia formou koncesnej zmluvy vyplácal časť nákladov na výstavbu. Investor by sa vybral v rámci verejného obstarávania."
Inými slovami, pán minister hovorí ľuďom: „Z vašich daní sa postavia štadióny, ktoré by sa inak nepostavili, pretože pre súkromného investora by neboli ziskové. My určíme, ktorá (é) stavebná firma bude mať to potešenie ich stavať.“
Štadiónový socializmus ako vyšitý.