pondelok, apríla 14, 2008

Nie štátnym investičným fondom


Štátne investičné fondy, zachraňujúce krachujúce firmy v dôsledku nesplácaných úverov, plnia titulky nielen amerických novín. Už sú aj v Európe a ich hlavný nápor v krízou nasiaknutej eurozóne ešte len príde. Ani anglická centrálna banka nebude môcť znárodniť všetky spoločnosti.



Foto: Flickr.com



Podľa niektorých (napríklad neúspešný prezidentský kandidát Ron Paul) treba príchod štátnych petrodolárov (arabské krajiny) alebo obchodných prebytkov (Čína) vítať. Vraj by sme mali „privítať stabilitiu, ktorú prinášajú do ekonomík“.

Súhlasiť s „Mr. No“ možno v jednom: obmedzovať slobodnú výmenu tovaru, služieb alebo kapitálu nie je v súlade s libertariánskym zmýšľaním. Zabraňovať takýmto spoločnostiam v investovaní len preto, že sú zo zahraničia zaváňa viac ako protekcionizmom.

Štátne investičné fondy jednoducho nedovoľujú trhu samoreguláciu, teda zbavenia sa nesprávne manažovaných firiem. Ako píše Tim Swanson (aj tu), hospodárska recesia nie je nevyhnutne zlá vec a tieto fondy bránia úplnemu očisteniu trhu.

Ďalšou stránkou je vec princípu. Zásahy centrálnej banky, programy na záchranu firiem, dotácie postihnutým ľuďom sú nesprávne, ale používanie daní obyvateľov iných krajín za tým istým účelom už je niečo iné? Politici by nemali brániť žiadnym investorom, no tiež by nemali vlastniť, spravovať alebo riadiť investičné fondy. Tie (rovnako ako všetko ostatné) by mali byť v súkromných rukách. Štátne investičné fondy sú len stroje, hračkou v rukách politikov, ktorí sledujú svoje ciele. Ziskovosť, hospodárnosť, efektivita neznamená pre nich nič.

Žiadne komentáre: