štvrtok, apríla 03, 2008

Cestujeme na Mesiac, ale nemáme dostatok bytov!


„Vo francúzskych médiach sa objavujú správy o vysokých cenách bývania. Ceny bytov sú naozaj veľmi vysoké. Aj keď dnes mi povedali, že aj ceny na Slovensku a najmä v Bratislave sú tiež značne vysoké. Ale vždy je to tak, že v hlavnom meste sú ceny vysoké kvôli dopytu a istú dobu trvá postavenie nových.

Vo Francúzsku sú ceny vysoké už dosť dlhú dobu. A čo je ešte dôležitejšie, je ich nedostatok. Ako je možné, že sme schopní cestovať na Mesiac, ale nemáme dostatok bytov? Nemáme problém s autami, paradajkami alebo niečím iným. Odpoveď znie: regulácia. Existujú dva druhy. Prvý sa týka legislatívy v oblasti rastu miest. Vo Francúzsku aj na Slovensku rozhodujú miestne úrady o tom, kde a koľko môžete stavať. Vo Francúzsku preto nebolo takmer možné stavať nové domy, byty. Jediná možnosť bola kúpiť si pozemok s nehnuteľnosťou.

Ďalším druhom je regulácia nájomného. Niektorí podnikatelia jednoducho odišli z trhu, lebo nebol profitabilný, keďže nemohli zvyšovať nájomné podľa potrieb. Potom štát stavia domy za peniaze daňových poplatníkov. Problém s bývaním je typickým príkladom tretej cesty. Máte regulácie, ktoré nefungujú. Snažíte sa to korigovať ďalšími reguláciami, ale ani tie nezaberajú. Skončíte v takej hlúpej situácii, že ste v 21. storočí a nemáte dostatok bytov pre všetkých.“


- Pierre Garello: „Tretia cesta ako slepá ulička: francúzska skúsenosť“ (v rámci prednášky Konzervatívneho inštitútu)

Žiadne komentáre: