pondelok, mája 01, 2006

Každá koruna sa ráta

V sobotňajšom internetovom vydaní SME ma zaujala správa o podpise etického kódexu podnikateľov. Voči takýmto druhom deklaratívnych vyhlásení a nikoho nezaväzujúcich dokumentov som značne skeptický. Zvlášť pokiaľ je jedna zo zúčastnených strán súčasťou byrokratického establišmentu.

Po otvorení celého článku vyšlo najavo, že sa nejedná len o nejaký kódex (tie momentálne fičia, svoj má aj štátna agentúra SAPARD - Etický kódex pre dodržiavanie podmienok pri čerpaní finančných prostriedkov z fondu SAPARD), ale je to kódex súvisiaci so zavádzaním eura. Podpísali ho vládny splnomocnenec pre zavádzanie ľudí v otázkach spoločnej európskej meny a Podnikateľská aliancia Slovenska, jedna z mnohých organizácií zastrešujúcich podnikateľské subjekty v SR. Mimochodom, splnomocnenec vlády a prezident PAS je tuším tá istá osoba.

Medzi signatárov kódexu, ktorí si okrem iného „vážia pravdivosť, čestnosť, principiálnosť, rovnosť, transparentnosť a spolupatričnosť..., ctia si pravidlá etického podnikania... a zaväzujú sa nezneužiť proces zavádzania eura na neodôvodnené zvyšovanie cien“ patrí aj firma Castor & Pollux, a.s., známa tiež ako Badžgoňove eurofondy, a.s. No ešte že ten kódex podpísali. Inak by si človek mohol myslieť, že sú to obyčajní gauneri, parazitujúci na našich daniach.

A ozaj. Signatári sa ešte zaväzujú „podporiť eurointegračné procesy Slovenskej republiky vrátane kampane pod heslom Každý cent sa ráta.“

Žeby kampaň vrcholila v polovici júna? Naozaj potrebujeme euro? A čo na to Slovnaft, nepridá sa?