utorok, septembra 30, 2008

Nehovorili sme?

Aj takto by mohla znieť reakcia ekonómov, hlásiacich sa (alebo aspoň znalých teórie cyklov) k “rakúskej” ekonomickej škole, na začínajúcu paniku na globálnom finančnom trhu. Americká ekonomika sa rúti nie do recesie, ale poriadnej depresie, ktorá v optimistickom variante bude mať o niečo menšie rozmery ako kríza na prelome 20. a 30. rokov. Pre väčšinu “mainstreamových” ekonomických (teda najmä bankových) analytikov väčšie prekvapenie (alebo až šok), pre iných prirodzené vyústenie “jastrabieho dozoru” (čítaj bezbrehého vyhadzovania umelých dolárových papierikov a manipulovania) americkej centrálnej banky nad peňažným trhom. Upozornenia na niektoré historicky rekordné indikátory ste mohli nájsť aj na týchto stránkach. 

Rakúski ekonomóvia už niekoľko dekád upozorňujú na katastrofu, ktorú vyvoláva pumpovanie peňazí do ekonomiky, čím sa zvyšuje objem zlých investícií a neskôr zabraňuje potrebnému prispôsobeniu umiestňovania kapitálu (inými slovami očistenia sa od nich). A preto teraz USA čaká namiesto zvyčajnej recesie (ktorá hrozila už začiatkom tejto dekády, no v dôsledku zníženia úrokovej sazdby FED-om sa technologická bublina premenila na realitnú) niečo väčšie. Navyše to stiahne so sebou aj zvyšok sveta (aj keď pri pohľade na praskajúce realitné bubliny v západnej Európe by sa recesii ani táto časť tak či tak nevyhla, no týmto pádom to bude násobne horšie). A každým ďalším “bail-outom” (v USA či Európe) sa intenzita budúcich katastrofálnych dôsledkov len prehlbuje.  

A keďže politici všade na svete sa nazdávajú, že rakúska škola je skôr nejaká dvestoročná univerzitná budova vo Viedni, a pre “renomovaných” ekonómov ide o pavedu, ktorej grafy a matematické vzorce nič nevravia, devastujúce zásahy politikov, za súčasného odobrenia analytikmi, budú naďalej pokračovať. Ale “Rakúšanov” to neodradí v ďalšom vysvetľovaní toho, čo sa deje, a čo s tým. Vedia, že pravda je na ich strane.


Žiadne komentáre: