pondelok, júla 16, 2007

Súkromné obranné agentúry nemôžu vytvoriť „alternatívny“ štát

Najčastejšou námietkou voči myšlienke bezštátnej spoločnosti je presvedčenie, že jedna alebo viaceré súkromné poisťovacie (bezpečnostné, obranné) agentúry (Dispute Resolution Organizations - DRO) premôžu ostatné a vytvoria novú vládu. Stefan Molyneux ukazuje, že toto presvedčenie je chybné v každom bode.

„Spôsoby, akými môže agentúra získať vojenskú kontrolu nad určitým územím:

- tajným vytvorením armády a jej následným okamžitým použitím proti konkurentom. Prečo je to nemožné? Nezoženie dostatočné množstvo peňazí na svoje financovanie.

- otvoreným vytvorením armády prostredníctvom zvýšenia ceny. Nemožné preto, že ak dotyčný majiteľ agentúry oznámi svojim zákazníkom zvýšenie poplatkov za rovnakú službu, stratí ich a bude vytlačený z biznisu.

- otvoreným hlásaním vytvorenia armády. Ťažko predstaviteľné, že zákazníci s radosťou vyzbroja majiteľa v nádeji podielu na zisku z plienenia. Na rozdiel od vlády, ktorá môže zdaňovať podľa ľubovôle, agentúra musí chrániť majetok klientov, aby si zachovala ich priazeň. Ak teda zmluvy s agentúrami uzatvárajú najmä ľudia s najväčším záujmom o ochranu majetku, nedáva zmysel aby financovali agentúrnu armádu. V slobodnej spoločnosti si ľudia nebudú „chrániť“ svoj majetok financovaním silnej armády, ktorá im ho môže zhabať kedykoľvek. Tento druh šialenstva si vyžaduje existenciu vlády.

- Alternatívne financovanie. Je prakticky nemožné pre kohokoľvek zohnať peniaze na zaplatenie armády. Ak by sa to aj niekomu podarilo, jeho „podnik“ by nikdy neprežil také nebezpečné prekročenie sociálnych a ekonomických noriem.

- Agentúra sa bude tváriť ako dobrovoľná „defenzívna agentúra“ a nahromadí zbrane pre údajnú legitímnu obranu občanov a následne ich namieri proti nim a ustanoví sa ako nová vláda. Defenzívne agentúry vyžadujú dobré investičné a úverové vzťahy ak chcú rásť. Za predpokladu, že investori a banky nebudú chcieť financovať armádu ktorá by im kradla majetok, dajú si záležať na vložení množstva poistných mechanizmov do zmlúv s agentúrami. Budú sa chcieť uistiť, že všetky nákupy zbraní boli zaznamenané, peniaze zúčtované a neboli nazhromaždené žiadne tajné zásoby.

Vidíme, že neexistuje realizovateľný spôsob akým agentúra môže financovať armádu bez jej paralelného zničenia biznisu. Armády môžu existovať len vtedy, ak vláda donúti daňovníkov ich dotovať.

Existuje ešte možnosť, že vlastnú armádu si bude chcieť založiť súkromný občan. Dôvod neúspešnosti – žiadna agentúra s týmto človekom (alebo jeho vojakmi) nepôjde do výmeny, ak vyjde najavo, čo je zač. Žiadny z vojakov nebude mať istotu, že bude zaplatený, v obchode mu predajú potraviny, dodávatelia elektriny ho nevypnú, čerpacie stanice mu predajú benzín, ... Ak bude spoločnosť ako celok chcieť prestať robiť s vami biznis, bude veľmi ťažké sa zaobísť bez toho.

Mytológia „nahradenia štátu“ je len ďalším strašiakom, ktorý nás má udržať v klietkach s fiktívnymi mrežami.“



Celý článok tu.