utorok, augusta 25, 2009

Vďaka Blogspot, vitaj Freedom Blogs!

Vzrušujúca cesta oprašovania, objavovania a rozvíjania myšlienok súvisiacich so slobodou a súkromným vlastníctvom pokračuje na stránke vlastnictvo.freedom-blogs.com.

Vďaka Blogspot, vitaj Freedom Blogs!

štvrtok, augusta 20, 2009

The Boat That Rocked


Veľká Británia v roku 1966. Jediným rádiom, ktoré môže vysielať, je štátne BBC. No v čase vrcholiaceho rockn´rollu dve hodiny hudby zo záznamu týždenne sotva stačilo tým, ktorí nepočúvali džez. Tak logicky vznikla súkromná alternatíva v podobe Rádia Rock, ktoré vysielalo 24 hodín denne z lode v medzinárodných vodách Severného mora. Pestrá znôška DJ-ov holdujúcich alkoholu, sexu a drogám si rýchlo získala milióny poslucháčov a rovnako rýchlo si znepriatelila vládnych úradníkov (toho hlavného hrá Kenneth Branagh).

Úloha znela jasne. Nájsť spôsob, ako zlikvidovať pirátske rádio, ohrozujúce mravnosť mladých ľudí. No s každou zákernou snahou štátu si chlapíci vedeli poradiť, nepodriadili sa ani umelo schválenému zákonu. Až technický problém ich donútil vypnúť mikrofóny... OK, viac prezrádzať nebudem, pozrite si to. Napríklad koncom októbra, keď by mal film doraziť aj na Slovensko.

Hoci príbeh má určité spojitosti so skutočnosťou, neopisuje udalosti žiadneho konkrétneho rádia. Napriek väčšinovým kritickým hodnoteniam o zbytočnej dĺžke trvania (dve hodiny), či „vymyslenému“ príbehu má táto komédia s viacerými skvostnými momentmi svoju nespornú hodnotu. It rocks!


Jedna z mojich obľúbených pasáží:

Na porade úradníkov

Minister Dormandy: „Pirátska rádiová stanica. Sľúbil som premiérovi, že ju odstavím do 12 mesiacov.“

Podriadený Twatt: „Pane, neporušujú žiadny zákon v súčasnosti.“

Minister: „Ale iste budú. Viete, to je podstata vlády. Ak sa vám niečo nepáči, pripravíte nový zákon, ktorý to učiní nelegálnym.“

streda, augusta 19, 2009

Kde deflácia = deviácia...


Pavel Ryska z Liberálního institutu vyvracia obľúbené mýty o deflácii tu a tu:

„Deflace není hrozba, proti které bychom měli bojovat. Ani empiricky, ani teoreticky proti ní neexistuje vážný argument, který by prokázal její kategorickou škodlivost ekonomice jako celku. Deflaci je rozhodně potřeba rozumět mnohem více, než jak je k tomu ochotna dnešní ekonomie hlavního proudu. Avšak hlavně je potřeba na deflaci nahlížet nezaujatě, čehož většina dnešních ekonomů není schopna. Mají nasazené inflacionistické brýle, které pro ně činí tištění bankovek a růst cen přirozeným stavem světa. Deflace je pak nechtěnou deviací, které ani není třeba rozumět. Hlavně je třeba proti ní bojovat!


pondelok, augusta 17, 2009

Súkromné vlastníctvo sa sťahuje

Priatelia a priaznivci slobodného slova a mysle! Blog Súkromné vlastníctvo po niekoľkoročnom hosťovaní na stránkach Blogger.com mení pôsobisko. Prechádza pod krídla rozrastajúcej sa komunity v rámci stránok Freedom Blogs. Ešte viac písania, ešte viac o slobode, ktorej nikdy nie je dosť. Pripravte si čítačky, adresa upresnená čoskoro...

Alternatívy dolára rozkvitajú


Plenty, BerkShare, Cheer alebo dolár? Jasno v tom, čím chcú platiť za tovary a služby, majú ľudia v niektorých amerických komunitách v severnej Karolíne, Massachusetts, či Arizone. Nie že by išlo o najnovšiu novinku, tieto lokálne výmenné platidlá tu už existujú zväčša pár rokov. No so znižujúcou sa kúpnou silou dolárových papierikov v peňaženkách popularita vlastných peňazí, ktoré žiadna centrálna banka nemôže znehodnotiť, vzrastá.

Platenie týmito peniazmi alebo zmenkami je možné najmä v menších miestnych obchodoch. Vlastník baru v Detroite vytlačil Cheer, aby podporil lokálnych podnikateľov. Tieto peniaze sú kryté jeho hotovostnými rezervami. A pridávajú sa ďalšie reštaurácie. Niektoré firmy v severnej Karolíne čiastočne vyplácajú zamestnancov v Plenties a túto menu akceptuje aj miestna supermarketová sieť.

Veria na starom kontinente naivne všetci centrálnym bankám, alebo o takýchto aktivitách len nie je počuť?

piatok, augusta 14, 2009

Vravíte koniec? To ma fakt ukľudňuje...


Vraj „už nemusíme diskutovať o tom, kedy sa recesia skončí, ale skôr o tom, ako bude vyzerať oživenie.” (Moody´s Economy)

Vraj „signály zo sveta naozaj poukazujú na to, že do roka a do dňa by malo byť vo svete po kríze.“ (Martin Bruncko)

Vraj „najnovší vývoj v USA dáva nádej na optimizmus, pretože štatistiky o nezamestnanosti prekvapili: nárast počtu nezamestnaných bol oveľa nižší, než sa očakávalo. “

„Vyzerá to tak, že recesia v USA po dvoch rokoch končí.“

Vraj „oživenie v Nemecku môže mať tvar písmena V.“

A preto má vraj „Slovensko to najhoršie za sebou.“

Vraj „slovenská ekonomika dosiahla dno už v prvom štvrťroku 2009." (Ján Tóth, Unicredit Bank)

„Recesia sa skončila skôr, ako sme si mysleli," Andreas Rees z UniCredit Bank.

Ufff, uffff, uffff... Stačilo každodennej dávky motania hláv. Ono záleží značne na tom, aké zdroje čítame, však?

„Ani trh, ani jeho roztlieskavači nevideli túto recesiu prichádzať, tak prečo by mal niekto veriť, že tieto studnice múdrosti sa odrazu stali jasnovidcami? Ak nevedeli ani len predvídať recesiu, ktorá už začala, ako len môžu predpovedať, kedy sa skončí?“ (Peter Schiff)

Žabomyšie vojny medzi ekonómami o spôsob výpočtu a interpretáciu ničnehovoriaceho HDP (keby vláda zamestnala všetkých cigánov kopaním nepotrebných jám, to by boli percentá!), štatistické čísla o inflácii (mimochodom, ak si spravím vlastný spotrebný kôš, tak jeho hodnota klesá), či nezamestnanosti, ktoré sa dajú krásne manipulovať...svedčia o bezmocnosti väčšiny z nich.

Vážení ekonómovia z Harvardu, Stanfordu, Cambridgu, EU a podobných ustanovizní, naozaj si myslíte, že ekonomika má to najhoršie už za sebou? (Hlasy o obnovení rastu radšej ponechajme bez povšimnutia...) Skutočne sa nazdávate, že miera úspor ľudí na Západe, ich nezaťaženosť úvermi, ich opätovná chuť míňať peniaze na nie tak potrebné veci, sa po dvoch rokoch dostala k normálu, ak tu bol predtým v podstate takmer 20-ročný rast? Naozaj si myslíte, že to, čo je možné vidieť teraz, je niečo iné, ako výsledok vládami rozflákaných peňazí ľudí a papierikov natlačených centrálnymi bankami na záchranu firiem, ktoré mali dávno skrachovať? Fakt veríte tomu, že týmito stimulmi sa môže hospodárstvo uzdraviť a že to nemá kontraproduktívny účinok? Keď sa ráno so strašnou opicou zobúdzate a bolí vás hlava, nalejete si ďalší pohárik, alebo idete na záchod dostať to „svinstvo“ zo seba? Nemusíte odpovedať vzorcami a modelmi...

štvrtok, augusta 13, 2009

Ekonómia establišmentu


„Úlohou pseudovedeckej ekonómie establišmentu, dokonca väčšou než robiť prognózy pre vládnucu triedu, je klamať a pliesť ovládanú vrstvu v tom, kam smeruje jej majetok a ako sa s ním nakladá.“

- Samuel Edward Konkin III: „New Libertarian Manifesto“

utorok, augusta 11, 2009

Vinník tragédie v Handlovej je známy!


Vy, ktorí kradnete zarobené peniaze ľuďom, aby ste bezvýznamným zlomkom z nich dotovali iných ľudí v súkromnom podniku, ktorý už dávno nemal fungovať.

Vy, ktorí sa tvárite ako najvyšší spasitelia zachraňujúci súkromnú (toto slovo radi zdôrazňujete) firmu po tragédii, ktorá sa vôbec nemusela stať!

Vy, ktorí sa pred televíznymi kamerami predbiehate v smútočných pózach!

Vy, ktorí sa tento krát, na rozdiel od ostatnej nehody v Novákoch, už nehráte na to, že túto udalosť chcete naozaj poctivo vyšetriť, no v najhoršom prípade po dvoch rokoch v tichosti vykopnete hlavu firmy a karavána pôjde ďalej!

Vy, ktorí stratovú ťažbu uhlia považujete za otázku „energetickej sebestačnosti“ a prejav vašej „sociálnosti“!

Vy, ktorí z nakradnutých peňazí uplatíte pozostalých obetí, aby držali huby!

Vy, ktorí sa bojíte o vaše posraté voličské hlasy od potenciálnych desiatok tisíc voličov na hornej Nitre!

Vy, vďaka ktorým 20 baníci už nebudú mať šancu premýšľať ako uživiť rodinu inak ako fáraním!

Vy, ktorí vyhlasujete celoštátny smútok, akoby iní ľudia denne nezomierali!

Vy, ktorí sa skrývate za kolektívne označenie, ktorého významu sa ani mafia nevyrovná!

Vy ste zodpovední za to, čo sa stalo v Handlovej aj Novákoch!

Je mi z vás na vracanie...


pondelok, augusta 10, 2009

Vychádzajú „Základy agorizmu“


Prvý krát vychádza ďalšie dôležité dielo agorizmu a counter-economics, samozrejme od Samuela Edwarda Konkina III: „An Agorist Primer“.


Ako dostať libertariánsku teóriu do praxe? Ak ste dočítali Konkinov „New Libertarian Manifesto“, potom pri tejto knihe nemáte nad čím váhať. Elektronická verzia tu, ak chcete podporiť vydavateľa, tlačená kniha tu.


piatok, augusta 07, 2009

Že ste niečo zarobili, ešte neznamená, že je to vaše

„Government will always try to justify violating property rights by showing some heart-wrenching picture of starving, malnourished kids in a low-income neighborhood. As if stealing is okay, as long as the stolen item is put to a good cause. That logic is absurd. According to that rationale, it would be morally justifiable for me to put a gun to someone’s head and force them to give me their wallet as long as the money goes to a “good cause” like a homeless shelter or something. Of course, I’d have to wear a suit and tie and say that I’m with the internal revenue service.

When you file your taxes within the next month or so, ask yourself: what part of this process is voluntary? The next time you see a politician make some cliché speech about “freedom” and “liberty” or the next time you see a picture of the statue of liberty or some other prominent national landmark, ask yourself: how can you be free if you’re a slave? Think about all of the productive outlets that families and businesses could invest their money into if there were no taxes. The sooner the rest of us find out that taxation is slavery, the better. Johann Von Goethe said it best: “None are more hopelessly enslaved than those who falsely believe they are free”.“


Celý post Lancea Newmana na Fr33agents.com

streda, augusta 05, 2009

Efekty štátnych stimulov v komikse

Výborné vysvetľovanie ekonomických súvislostí a komoditnej bubliny obzvlášť. Obsahovo aj formou. Ale čo s cenou zlata spraví oslabujúci dolár? 

pondelok, augusta 03, 2009

Prosím? Otepľovanie?

Pre všetkých tých, ktorí „globálne otepľovanie“ považujú za hotovú vec, len tento graf:

Zdroj: drroyspencer.com

Via: Stefan Karlsson

                                                  
Mimochodom, všimli ste si, že strašiaci na všetkých kontinentoch už namiesto tohto výrazu používajú častejšie pojem „klimatické zmeny“?