streda, februára 18, 2009

Všetko čo ste chceli vedieť o kríze, ale nikto vám to nevysvetlil

Ak sa zaujímate o ekonómiu a obdobie veľkej krízy (tej minulej alebo súčasnej) a jej skutočné príčiny, potom nemôžete knihu Murray N. Rothbarda "Veľká americká kríza" obísť. Mnohé opatrenia navrhnuté v tej dobe Hooverom (alebo neskôr Rooseveltom) znejú až príliš povedome aj dnes. Väčšina riešení v súčasnosti navrhovaných politikmi na celom svete bola práve v tom období odskúšaná a zlyhala. Rothbard zrozumiteľne vysvetľuje prečo. Skutočnosť, že kniha bola napísaná pred 46 rokmi a stále ju možno vztiahnuť na udalosti spred 80 rokov ako aj tie dnešné, ukazuje význam a pravdivosť tohto diela. Rovnako ako ostatné Rothbardove knihy, aj táto ponúka vynikajúcu analýzu ekonomickej histórie, ktorá sa bežne nerozoberá v médiách a neučí na ekonomických školách. Recenzia na stránkach INESS-u tu.

streda, februára 11, 2009

Čoho sa obávajú?

"Je charakteristickou črtou kríz, že z dôvodu nevyhnutne podvodnej podstaty komerčného bankového systému musí každá skutočná snaha ľudí vybrať vlastný majetok z bánk spôsobiť paniku medzi bankami aj vládou."

- Murray N. Rothbard: "America´s Great Depression"

utorok, februára 10, 2009

Optimálna veľkosť krádeže?

Aká je optimálna veľkosť štátu? Odpoveď poznajú anarchisti aj „radikálni“ libertariáni: ŽIADNA. 
Podľa Richarda Rahna z Cato Institute je to niekde medzi 17 až 30 % HDP. To znamená, že ľudia v Hongkongu alebo Singapure si „neužívajú“ ideálny štát, keďže ten im berie menej. Rovnako tak obyvatelia Slovenska, kde úradnícky aparát prerozdeľuje vďaka magickému ukazovateľu HDP „už len“ 34 %.  
Odveký rozpor medzi ana- a minarchistami. Neukázala historická skúsenosť, že minimálny štát (chrániaci majetok a životy ľudí) je utópia, ktorá nemôže fungovať, pretože každý malý štát postupne rastie k väčšiemu? 
Aká je optimálna veľkosť krádeže? Sto, päťsto eur, jedno auto ročne?



pondelok, februára 02, 2009

Títo páni sú najväčší srandisti na svete

A srandu si robia nielen z Američanov platiacich štátne výpalné, ale už aj z britských (len potenciálnych) zákazníkov. Nepredáva sa? Nevadí, zdražíme. Pripomína mi to rozmýšľanie aj slovenských realitných vývojárov.