streda, novembra 26, 2008

Televízne noviny, 21.11. 1984

Súdruh Jahnátek sa nedávno v rámci pracovnej cesty v Číne stretol so súdruhom Gao Hucheng z čínskeho ministerstva hospodárstva. V rámci vrelých bilaterálnych rokovaní sa ubezpečili o vzájomnej podpore pri rozvíjaní dobrých hospodárskych vzťahov, ktoré nadobúdajú význam práve teraz, v čase zlyhávania kapitalizmu. 

Jahnátek predstavil možnosti investovania čínskych firiem na Slovensku. „Nemáme záujem o nejaké montážne fabriky, ani automobilky. Chceme IT alebo telekomunikácie. O výške podpory zo štátnej kasy ešte len rozhodneme.“ Čínski investori sa zaujímajú o Slovensko najmä z dôvodu ekonomickej výkonnosti, príchodu eura a štedrých stimulov. 

Jahnátek na oplátku ponúkol dodávku automobilov, ktoré o chvíľu nebude mať kto kupovať. A ešte know-how pri geologickom prieskume a podpore bezpečnosti pri prácach v baniach, čo sa stretlo s veľkým ohlasom. 

Už sa teším, ako budú odborníci z nováckych baní školiť čínskych kolegov a znižovať tam úrazovosť. 



pondelok, novembra 24, 2008

Slovenská eurobrzda

Slovensko vraj nemohlo prijať euro vo vhodnejšom čase. Svorne pritakáva väčšina domácich ekonómov, argumentujúc pritom odstránením kurzového rizika a vidinou, že preto sa investori sem budú naďalej hrnúť minimálne tak ako doteraz. Proste idylka. 

No tento idylický obraz má zjavné nedostatky, ktoré sa môžu ukázať vo svetle globálneho očisťovania ekonomiky od zlých investícií, ako rozhodujúce. Predstavme si dvoch plavcov v mori, ktorí sú navzájom spojení lanom. Ich potenciál rýchlosti a výdrže plávania je pritom značne odlišný. Prichádza búrka, dvíhajú sa vlny, podmienky sú čoraz náročnejšie. Slabší plavec má problémy udržať sa na hladine, postupne sa potápa. Zdatnejší by mohol plávať k brehu rýchlejšie, no slabší ho reťazou brzdí a tak aj on čoraz častejšie hltá vodu. Navyše, amatérski záchrancovia, ktorých úlohou je vraj dozerať na pokojnú plavbu, im hádžu do vody čudné záchranné kolesá. Tie im na krátky čas pomáhajú, ale potom ich ešte silnejšie sťahujú ku dnu. 

Vstup do eurozóny bude ešte viac ako doteraz znamenať, že ak budú mať členské krajiny problém, bude ho mať aj Slovensko. Samostatná mena by tieto problémy mohla tlmiť v prípade rozumnejšieho správania NBS ako ECB (ak teda uvažujeme, že centrálna banka tak môže konať). Napriek tomu, že mnohí ešte pred pár mesiacmi odmietali takýto scenár, aj eurozóna je už v recesii. Snaha centrálnej banky poradiť si s ňou niekoľkonásobným znižovaním úrokovej sadzby v krátkom čase je už dôkazom úplnej bezradnosti. (Inak, čo tak zaviesť záporné sadzby? Proste komerčná banka by dostala úver, ktorý by nemusela vrátiť a k tomu namiesto úroku ešte percentuálny bonus za pôžičku). 
  
Centrálne banky manipulujú cenu peňazí. Najlepšie je to v súčasnosti vidieť na správaní bankových domov všade vo svete. Aj napriek výrazným zníženiam základných sadzieb, komerčné banky ich premietajú do úročenia svojich pôžičiek len minimálne. Prečo? Lebo vnímajú zvýšené riziko. Nevedia, z ktorej skrine (banky, firmy) vypadne kostlivec. Ak požičajú, tak drahšie ako doteraz. Návrhy vládnych keynesiáncov, ako napríklad britského ministra financií, ktorý chce prinútiť banky poskytovať úvery malým firmám pod hrozbou znárodnenia, agóniu len ďalej prehlbujú a predlžujú. „Slovenské“ banky v dobrej kondícii sa od budúceho roka ocitnú v spoločnosti krachujúcich kostlivcov a biliónových záchranných balíčkov. Maastrichtské kritériá sú už len nejasnou spomienkou limity rozpočtu, krajiny sa budú zadlžovať a Nemci či Francúzi začnú žiť na náš úkor. Iná cesta ako oslabovanie a znehodnocovanie eura bude nemožná, vysoká inflácia bude ešte viac odkrajovať z úspor. 

Eurozóna vo všeobecnosti podporuje obchod a chráni pred výraznejšou fluktuáciou samostatnej meny (preto v ostatných mesiacoch nedošlo k znehodnoteniu slovenskej koruny ako v prípade českej, forintu alebo zloteho). To je ale len jedna strana mince. Ako podotýka napríklad Stefan Karlsson, ak je samostatná monetárna politika zdravšia, potom je výhodnejšie si ju ponechať.  
Vysoká inflácia a realitná bublina v Írsku bola výsledkom nízkych úrokov ECB. To isté po vstupe do eurozóny platí pre Španielsko. Obe vtedy prudko rastúce krajiny teraz za to pykajú. „Silné ekonomické podmienky v oboch krajinách znamenali, že zareagovali oveľa ochotnejšie na nízke úroky zvýšením zadlženosti ako napríklad Nemecko a Holandsko, kde sa ľudia už zdráhali si viac požičiavať.“
„To sa môže neskôr týkať Slovenska, ktoré s vysokým rastom hospodárstva by mohlo presadzovať primeranejšiu politiku ako ECB s mnohými slabými ekonomikami. V podmienkach súčasnej neistoty je riziko vytvorenia bubliny na Slovensku podobnej tej v Írsku malé, no neskôr to môže znamenať problém,“ odpovedá na otázku výhodnosti eura na Slovensku.



piatok, novembra 21, 2008

Nočná mora z Mountain House

Mountain House. Nové mestečko neďaleko San Francisca malo byť o 16 rokov oázou pre vyše 40-tisíc ľudí. Teda aspoň podľa predstáv plánovačov. Praskajúca realitná bublina mení sídlo na nočnú moru pre takmer všetkých obyvateľov. Najmä tých 90 %, ktorí si nabrali hypotéky na domy, za ktoré teraz dlžia v priemere o vyše 2,5 milióna korún viac ako bola ich hodnota v čase kúpy. Len za tri mesiace stratili 50 % z ceny. Obchody, reštaurácie, služby zívajú prázdnotou, kto môže, uteká preč. Kruté vytriezvenie z amerického sna.  

štvrtok, novembra 20, 2008

Kto môže za rast cien bytov? Médiá. Za pád? Médiá.

Stáva sa to zriedka, ale aj ľudia z mienkotvorného média niekedy pripustia, že pomohli živiť mýtus o donekonečna stúpajúcich cenách nehnuteľností. 

"For years and years, endless property programmes and supplements created a myth that somehow houses were a one-way bet and that debt never had to be repaid and I think we do have to think a little bit about all of that," said the BBC business editor Robert Peston. 

To na slovenskom piesočku nehrozí, len sa čudujem, že tu znepokojení chamtivci zatiaľ vo veľkom neobviňujú médiá z negatívnych správ. Ale zrejme je takýchto informácií stále málo. 


pondelok, novembra 17, 2008

Novembrové len tak

V novembri 1989 som stál na námestí kvôli slobode a demokracii. Teraz píšem už len kvôli prvému. Takže, 19 rokov slobody, či len menšieho socializmu?

streda, novembra 12, 2008

Keď dvaja píšu o tom istom, výsledkok nie je vždy rovnaký

Dve správy z rovnakého dňa uverejnené na SMEonline (10.11. 2008)

SITA: „Pokles dopytu po autách sa pravdepodobne preleje aj do východnej Európy, ktorá mala silnejší rast, ako to bolo v krajinách západnej Európy. Povedal to prezident General Motors pre Európu Carl-Peter Forster v interview. „Táto oblasť zvykla byť rastovou, naďalej však nebude. Neočakávam, že budú schopní sa ubrániť komplikovanejšej situácii v Európe.“

TASR: „V roku 2010 by sa na Slovensku mohlo vyrobiť milión automobilov. V prípade, že globálna finančná kríza veľmi nenaruší plánovanú výrobu, na jedného obyvateľa by pripadol najväčší počet vyrobených áut v Európe. Konštatoval to generálny riaditeľ sekcie stratégie Ministerstva hospodárstva (MH) SR Vojtech Ferencz.“

Áno, napísať sa dá čokoľvek o hocičom, rôzne (aj protichodné) vyhlásenia sa vždy nájdu. Otázka znie, či v záujme „zachovania balansu pozitívnych a negatívnych správ“ obetovať dôveryhodnosť pri naznačovaní ďalšieho vývoja. Osobne preferujem zachovanie toho druhého. (Pozn.: Je mi jasné, že SME automaticky preberá správy z oboch agentúr).  



utorok, novembra 11, 2008

V mene slobody a solidarity vám zoberieme menej!


"Podľa demokratických princípov môže napríklad dostatočne veľký počet lenivcov obrať pracujúceho jednotlivca o jeho peniaze tým, že zvolí toho, kto sľúbi a presadí vyššie dane. V žiadnom prípade nechcem spochybňovať demokraciu. Som ale presvedčený, že sloboda jednotlivca, pokiaľ nezasahuje do slobody iného jednotlivca, je vyššia hodnota."

A preto pán Sulík zakladá novú politickú stranu. Bravó! Nižšie dane a prerozdeľovanie už asi nepopierajú slobodu a vlastnícke právo...




pondelok, novembra 10, 2008

Vážení, držte si klobúky!


Jazda z kopca začína. A stavím euro, že so zapálením vianočných sviečok neskončí.

Zapieranie končí, prichádza strach.

streda, novembra 05, 2008

Klamať, zatĺkať, manipulovať

Španielske nehnuteľnosti klesajú viac ako tvrdia oficiálne vládne štatistiky. Teda tie vlastne tvrdia, že ceny stúpajú. Čo mi to len pripomína...

pondelok, novembra 03, 2008

Block vs. Caplan

Walter Block vs. Bryan Caplan o bankovom systéme s čiastočnými rezervami. Emailová výmena nič moc (vidno, že títo dvaja si už skočili do vlasov v minulosti), podstatnejšie sú však citované zdroje.